Olen suuri kahvin ystävä. Se on eduksi työssäni, sillä vieraanvaraiset merenkulkijat lähes ensimmäiseksi kysyvät, josko kahvia saisi olla? Kysymys saa jopa huvittavan suuren prioriteetin välillä. Pelastusliivejä päältä äheltävä ja ulkovaatteista muutenkin kuoriutuva paikallisasiantuntija hahmottaa tilannetta komentosillalla, kun pimeydestä kuuluu ”kopii, mistö pailot?” Vaikka mukavaahan se on tuntea itsensä tervetulleeksi…
Melko monenkirjavaa mokkaa on tullut hörpittyä lyhyen urani aikana. Itäinen naapurikansamme suosii pikakahvia. Hau meni spuuns on valittevan yleinen kysymys kahvitarjouksen jälkeen. Tällä tiedustellaan, kuinka monta lapiollista järkyttäviä nescafe-murusia tulisi kuppiin annostella. Vaikka ei ne aina ole neskafeeta. Kerrankin eräs herra lapioi raakaa suodatinkahvia kiehuvan veden sekaan. Yllättävän hyvää siitä tuli, kun antoi hetken aikaa painua. Pannukahvia periaatteessa. Vaikka olen kyllä edelleen sitä mieltä, että kahvinkeitintä tulisi mahdollisuuksien mukaan käyttää.
Ei se vielä tällä selvä ole. Seuraava kysymys on milk oor sugar. Nyt tarkkana! Pika-analyysi miehistön kansallisuudesta, laivan edellisestä satamasta, yleisestä hygieniatasosta sekä kylmälaitteiden määrästä ja sijainnista. Erityisvarovaisuutta noudatettava pimeään vuorokaudenaikaan! Tykkään nimittäin juoda kahvini maidolla, mutta maidon pyytäminen voi vaarantaa turvallisuutta. Pahin vaihtoehto on peltinen säilykepurkki, johon on ilmeisesti naulalla hakattu reikä. Reiästä valuu kaadettaessa etäisesti maitoa muistuttavaa tahnaa. Tämä on jossain ulkomailla näkemys kahvimaidosta, jossa parasta ennen on joskus 2030-luvulla. Ei maistu kovin hyvältä kahvin seassa edes tuoreena, juoksettuneena saattaa aiheuttaa ylimääräistä vilkkautta pilottiparan ruoansulatuselimistössä. Muita vaihtoehtoja ovat pulveri, joka taikoo kahvin eri väriseksi ja pahan makuiseksi, tai parhaassa tapauksessa jääkaapista haettu oikea purkki. Sekin kyllä voi olla vsop:ta. Jos siis haluaa pelata varman päälle, niin just black on hyvä vastaus maustetiedusteluihin.
Kahvin annostelutiheys vaihtelee suuresti. Joidenkin mielestä on hyvä tiedustella kymmenen minuutin välein, josko otettaisiin vähän lisää. Meibi sam moor kopii? No, eihän kahvin ystävä nyt kahvista kieltäydy, varsinkin jos se oli hyvää. Jees, pliis! Neljän tunnin luotsauksen aikana sitä alkaa muuttua jo ruskeaksi kahvin ansiosta. Toisten mielestä taas yksi kupillinen on ihan hyvä annostus.
Eri kansallisuuksilla on eri kahvittelutavat. Hollantilaisilla on lähes kaikilla automaatti, joka surauttaa pavut jauhoiksi, ja keittää tuoreen kupillisen hyvää kahvia. Hup Holland! Ruotsalaiset juovat yllättävän paljon tummempaa kuin me. Itsekin pidän tuosta skånerostista. Venäläiset eivät taas ole kahvikansaa yhtään. Tsai maistuu siellä enemmän. Tosin nuoressa sukupolvessa on jo kahvinjuojia enemmän.
Se on joka tapauksessa varmaa, että yhtään onnistunutta merimatkaa ei voi tehdä ilman kahvia! Rikkidirektiivin lisäksi pitäisi Itämerelle säätää kahvidirektiivi, jossa määriteltäisiin tarkkaan happotasot ja systeemit. Ei olisi mitään asiaa Tanskan salmien sisäpuolelle Nescafe-purkin kanssa!

Kahvittelu-ja navigointipiste
Tuoretta kahvia

2 kommenttia artikkeliin ”Coffee, mr. Pilot?

  1. Hieno plogi. Maidon lisäksi muuten kahvivesikin voi olla vaarallista. Mälarilla kuulimme, että monet ulkomaiset laivat ottavat säästösyistä juomavettä tankkeihin suoraan järvestä. Kanavasta pääsee järvelle 130 m aluksilla. Maissa ei ole välttämättä sen turvallisempaa. Kaveri toimi aikoinaan farmilaitekauppiaana. Eräässä talossa kieltäydyttyään kahvista jäi tilalle tarjottu vuosikertatuormehukin juomatta, sivusilmällä oli huomannut kylmäkomerosta kaivetun avatun purkin päiväyksen kolme vuotta vanhaksi.

  2. Kiitos kaima! Kyllä välillä pienen sivumaun huomaa. Jos käytössä on vedenkeitin ja itsepalvelu, pidän kyllä sitä nappia pohjassa jonkun aikaa. Onneksi ei pahempi jalla-jalla ole vielä iskenyt, olisi aika hirveä tilanne! Olen kuullut tuon vesijutun myös Saimaasta. Takavuosina voi ollakin, mutta olisiko enää nykyään? Mukavaa, jos olet tykännyt lueskella blogia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s