Eihän näin tärkeästä aiheesta näin helpolla eroon pääse. Kuvien on kerta kaikkiaan parunnuttava. Mielellään heti. Toimenpidelistausta siis.

1. Ei auringonlaskuja. Ei vaikka taivas miten punertaisi. Näitä nyt ottaa kaikki. Jos katsoo jotain turistikohdetta, niin tuhatpäinen turistilauma suuntaa linssinsä länteen, kun mollukka painuu mailleen. Ja reissun jälkeen hautaa kuvansa syvälle kovalevyn uumeniin. Eri asia on ottaa kuva jostakin asiasta auringonlaskun tarjoamassa valossa. Ei Picassokaan pelkkää kangasta esitellyt, jos taas haetaan (vaatimattomasti) sopiva vertailukohde.

2. Ei auringonnousuja. Katso kohta 1. Jos nyt on ihan pakko ottaa jompi kumpi, niin tämä. Turistilauma ei ole nimittäin vielä herännyt auringonnousun aikaan. Hyvä jos on mennyt nukkumaan. Joka tapauksessa tylsiä kuvauskohteita. Ja helppoja.

3. Ei kaavoihin kangistuvia selkeitä ratkaisuja. Jos edessä on vapaudenpatsas, kaikkihan siitä kuvan ottaa. Räps, ehkä miljardis otos. Tuleville polville säilyy varmasti dokumentaatiota, miten vapaudenpatsaan rapautuminen on edennyt minuutin välein.

No mitä sitten? Tyypillinen meripäällystön edustaja etenee vuokaaviomallin mukaisesti huonoja vaihtoehtoja pois sulkien. Tarkasti laskelmoiden kohti päämäärää. Yksi hyvä vaihtoehto on ruveta ottamaan käsittämättömiä valokuvia. Todennäköisesti silloin kukaan ei kehtaa sanoa mitään negatiivista, koska ei tiedä mitä kuva esittää. Siihen vielä yhdistetään hyvä bokeh, niin jopa rupeaa näyttämään hienolta.
Mukava esine näyttää tietysti aina kivalta. Niin kuin sekstantti, merenkulkuharppi tai merikartta. Vastaavasti pois suljettuja vaihtoehtoja ovat hammastahnatuubi, vaihtosukat tai viikon vanha banaani luotsirepusta löytyneitä asioita listatakseni. Iljettävä asiakin voi tietysti olla hyvä kuvauskohde, jos se on tarpeeksi harvinainen. Esimerkiksi nyt vaikka käärme. Erityisesti näin pakkasilla sen onnistuu vangitsemaan jopa Canonin automaattitarkennuksella…
Siinäpä teesejä siis. Nyt siis loppu slut huonoille kuville. Ei siis auringonlaskuja tähän blogiin, paitsi jos ei muuta ole. Nyt on, laitetaan merenkulullista saalista tältä päivältä. Toimenpidelistan mukaisesti.

5 kommenttia artikkeliin ”Hyvä kuva askarruttaa edelleen

  1. Hei, Sun kuvias on kiva katsella. Kuvausaiheet nimittäin ovat sellaisia joihin en itse täällä Itä-Suomessa, Kainuun maakunnassa, korven keskellä pääse käsiksi. Olen itse henkilökohtaisesti samaa mieltä kanssasi siitä, että kuvauskohteiden tulee ensisijaisesti olla kekseliäitä. Ei mitään tavallisimpia kohteita kuten mainitsemasi auringonlaskut. Itse panostan eniten tähtitaivaan ja muiden hieman ''erikoisempien'' aiheiden kuvailuun. Mutta, aiheeseen liittyen yksinkertaisestakin kohteesta voi saada kiinnostavamman miettimällä kuvan sommittelua, mitä muuta voisit sisällyttää kuvaan? Erikoinen kuvakulma myös omaltaosaltaan auttaa saamaan kohteesta mielenkiintoisemman kuvan. Jatka samaa rataa, hienoja kuvia tähän mennessä! Ja muista, että valokuvaus on harrastus, jossa kekseliäisyys palkitaan. Ja omia kuvia kritisoimalla kehityt eniten, mikä on hyvää, mikä huonoa, mitä voisit tehdä toisin.

  2. Hei vaan, paraskin olen sanomaan kun taas uusimpaan postiin eksyi auringonlasku… Tietty sekin voi olla joskus erikoinen ja sitähän tuolla merellä tulee aika paljon katseltua.Juuri tuota nokkeluuspointtia yritin saada sanottua. Hyvä kuva herättää aina ajatuksia. Mä olen kanssa ihan fiiliskuvaaja, joskus hyvän kuvan saa ihan vahingossa. Jopa niin, että penkoo vanhoja kuvia ja huomaa siellä olevan jonkun, joka miellyttää silmää kovasti. Vaikka aiemmin ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota.Mainitsemiasia asioita pyörii päässä. Kainuun korvessa on paljon sellaista, mihin mä en pääse käsiksi. Siksi on aina kiva katsella toisten kuvakulmia. Kiitos kehuista!

  3. Pakko on tähänkin kommentoida, olet nimittäin n i i n asian ytimessä. Hyvä kuva on minullakin edelleen haaveena. Ja juuri tavanomaisuutta pelkään kovasti ja haluaisin kehittyä kuvaajana, sommitelijan, rajaajana jne. Siksi tykkään kovasti katsella muiden ottamia kuvia,voi ottaa itse oppia.

  4. Muiden kuvista oppii parhaiten. Netti on pullollaan hyviä kuvablogeja. Olen joutunut syömään osan tässä postauksessa mainituista teeseistä, mutta takkia nyt joutuu välillä kääntämään. Pääasia, että tekee sen määrätietoisesti. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s