Mielestäni englanninkielen hienoin sana on Sir. Sille ei oikein ole vastinetta muissa kielissä. Japanin san voisi ehkä olla lähellä sitä. En tiedä, en osaa japania. Wikipedian mielestä sanaa Sir käytetään päivittäisessä kohteliaana puhuttelusanana palvelutilanteissa. Merenkulussa perinteisenä alana tuo söör on ahkerassa käytössä. This way, Sir. Sir, you forgot your sunglasses. Thank You, Sir. Tuleehan siitä väkisin hyvälle mielelle, kun silmät ristissä laivaan tallustavalle pilotille huikataan Good Morning, Sir! Sitä lähes unohtaa, että hyppäsi juuri ulos Golfista, eikä Rolls Roycesta…
Muutenkin, jos ei nyt juuri olla Sir, niin kyllä sitten vähintäin Mister. Tai Ma’am, jos naispuolisesta on kyse. Kuinka monella suomalaisella työpaikalla (jos ei nyt oteta lukuun aivan kansakunnan kermaa) sanotaan ”Herra”? Jos sanoo, niin katsotaan vähän kieroon. Ehkä herra ei ole niin luontevan lyhyt kuin Sir.
Suomalaisilla laivoilla toimenhaltijoista käytetään virkanimitystä. Kippari. Försti. Konekakkonen tai repari. Välitön naapurikansamme ruotsalaiset taas ei titteleistä perusta. Siellä ollaan vaan Lennart tai Göran vaikka olisi minkälainen merikarhu ja seilannut kaikki seitsemän merta.
Mistähän ne meretkin muuten lasketaan?

2 kommenttia artikkeliin ”Sir ja muita kohteliaisuuksia

  1. Onkan se jotai kommentoitava noin hienoista kuvista. Anu vinkkasi sun plokista ja luin tätä kasvavalla ihailun hämmästyksellä. Kyllä ole energinen! Juur yhtenä myrsky yönä ajattelin, et kuin niitä tikkaita kiipeät ylös ja tuuli vinkuu ja paukkuu. Anu ei kait onneksi osaa pelätä sun puolesta. Laitahan taas kuvia anopin työlistasta ja muusta =) kati

  2. Ei tää nyt niin kauheasti energiaa vaadi. Pikemminkin mukavaa hommaa kategoriassa. Ei kuulemma pelkää. Tosi empaattinen vaimo =) Kyllä kuvia tulee varmasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s