Huonoja uutisia veneilijöille! Jäällä voi näköjään vielä ajaa pakettiautolla, joten ihan ensi viikonloppuna ei kannata rynnätä laskemaan venettä vesille. Vaikka sen voisi tehdäkin, pahinta veneilyintoa saattaisi laskea parinkymmenen asteen yöpakkaset. Ellei sitten ole todella innostunut veneilijä.

Jokainen on kuunnellut merisäämantraa, joka tulee radiosta ainakin neljä kertaa päivässä. Sää rannikkoasemilla tänään kello 16… Seisooko sitten joka rantakivellä innokas havainnoitsija tähystelemässä taivaalle, jotta tiedetään onko Märketissä ohutta yläpilveä? Ei, homman hoitaa säähavaintoasema. Meilläkin on Isokarissa semmoinen. Värkki käsittää tietenkin tuulipotkurin, josta ilmenee tuulihuiput ja kymmenen minuutin keskituuli. Lisäksi on tietysti lämpötila-anturi.

Mielestäni mielenkiintoisin asia on, kuinka se osaa kertoa, että näkyvyys on 8532 metriä ja ilmassa on utua. Asiaanhan piti tietysti tutustua. En ole insinööri, joten kovin tieteellisteknistä lähestymistapaa en osaa käyttää. Joka tapauksessa kojeessa on silmä, joka tarkkailee muutaman kymmenen sentin päästä tulevaa sädettä. Silmä arvioi, kuinka voimakkaana säde tulee perille ja miten valo matkalla taittuu ja sen mukaan sylkäisee johtopäätökset ilmoille. Aina ei mene ihan putkeen. Joskus se väittää, että on sumua, vaikka on ihan kirkasta. Olisikohan kettu käynyt hönkäisemässä anturiin? Tai bitti menee koneessa poikittain. Silloin tulee Ilmatieteenlaitokselta soitto, että voisittekos käydä tekemässä sitä ja sitä. Ja mehän mennään.

Aika mielenkiintoista, miten paljon arkipäiväisten asioiden takana on aikaa ja vaivannäköä. Niin kuin nyt vaikka säätiedotukset tai jäätiedotukset. Ei se itsestään selvää ole, että Merenkurkussa on pahoin päällekkäin ajautunutta jäätä. Joku tai jokin senkin tiedon meille tuottaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Säätiedotus

  1. Kiinnostavia juttuja nuo tuollaiset. Entä se 8532 m:n näkyvyys. Voiko kone olla ihan varma, ettei se olekin 8531 m tai peräti 8540?Kuka pöljä siellä pakettiautolla ajaa merenjäällä?

  2. Se musta on juuri hauskaa, että se sanoo metrin tarkkuudella, paljonko näkyy. Heti tekee mieli kyseenalaistaa… En tiedä kuka meni, kun hiase mennä vilahti ohi… Joskus oon meinannut ajaa muuten hirvikolarinkin laivalla 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s