Viime viikolla minulla oli jälleen yhtenä päivänä linssi lainassa. Lainaajalle kiitos! Kyseessä oli Nikkorin kiinteäpolttovälinen 300 mm f/4D IF-ED. Täytyy sanoa, että huikeaa jälkeä tulee. Siitäkin huolimatta, että putken toisessa päässä on valokuvauksellisesti poropeukalo.

Törmäsin moukantuurilla kotkapariskuntaan, enkä keksinyt hätäpäissäni muuta kuin painaa laukaisinta. Onneksi sattui aukot ja muut olemaan edes sinne päin. Yllä oleva kuva on melko rankasti cropattu, mutta silti ihan siedettävän terävä. Etäisyyttä kuvanottohetkellä ehkä parisataa metriä. Vannon kyllä kiinteäpolttovälisten nimiin, näitähän voi rauhassa tsuumailla jälkeen päin. Ainakin, jos tarkoituksena ei ole tehdä julisteita.

Isokarin satamajäänmurtajat

En osaa sanoa, miltä nämä blogissa näyttävät, mutta tietokoneen näytöllä alkuperäisessä koossa tarkkuus on oivallista. Ilmeisesti blogialustat peukaloivat hieman tiedostokokoa.

Olen elänyt kuvitelmassa, että pitkäpolttovälisellä ei olisi kauheasti käyttöä. Näin aika moni kuvaajakin sanoo. Taitaa olla jälleen aika kääntää takkia. Yllä olevan kuvan kaltaista bokehia ei olisi kyllä saanut normaaliobjektiivillä aikaan millään. Tämän takia valokuvaus on niin mukava harrastus. Aina tulee uusia oivalluksia. Vaimon mielestä ne oivallukset käyvät vaan tosi kalliiksi. Mikäpä miesten touhu ei kävisi.

Päiväranta on jo auringonottokunnossa

Yllä oleva biitsikuva on hyvä esimerkki, miten aika tavanomaisesta paikastakin voi saada ihan kiehtovan kuvan. Kyllähän siitä ilosta kannattaa vähän satsata kalustoon.

Tilanne ei ole vielä niin kesäinen, kuin yläkuvasta voisi olettaa…

…ainakin, jos uimista suunnittelee, kannattaa laittaa tohvelit jalkaan. Muuten raapii ikävästi nuo telit.

Tällä viikolla matka vie Lohjalle Meriturvan pelastautumiskurssille. Palelee jo valmiiksi. Jos suinkin on mahdollista ja saan luvan, otan kuvia sieltä ja kerron kuinka kävi. Olisikohan siellä Rajalassa nuo putket yhtään halventuneet, jos kävisi katsomassa…

13 kommenttia artikkeliin ”300 mm

  1. Juu, täällä pyörii kotkia ilmatila mustana… Pitäisi vain olla lintuvehkeet linnuille, muuten tuloksena on kärpäsenkakka keskellä ruutua.

  2. Ostimme syksyllä veneen hallista Porin itäpuolelta Kokemäenjoen rannasta. Nyt odotteleme jäitten lähtöä ja proomujen häipymistä Reposaaren siltatyömaalta. Kesäpaikka on Ruissalossa joten toukokuussa ilmestymme työmaillesi. Luotsia tarvittaisiin Porissa, paatti on 1,9 m syvä ja väylä 1,5 m. .. ruoppaajaa siellä tarvittaisiin. Paikallisten mukaan hyvin mahtuu, ajelen hallikavereiden perässä joista suurimmalla syväys on 2 m. Eka kerta omalla paatilla Ukin yläpuolella.

  3. Ai anteeksi! Ei ollut tarkoitus snobbailla valokuvaustermeillä. Cropata=leikata kuvasta joku osa ja suurentaa se alkuperäisen kuvan kokoiseksi. Samalla tietysti on vähemmän pikseleitä pinta-alaa kohden, jolloin tarkkuus heikkenee. Bokeh= nuo kivan näköiset pallot tuolla heinien taustalla. Polttoväli=etäisyys linssistä kuvatasoon, mitä suurempi, sen lähemmäksi kohde saadaan, mutta kuvasektori kapenee. Ja päinvastoin. Teli=isohko jääkimpale. Noissa objektiiveissä nyt on kirjaimia kuin auton peräluukussa 80-luvulla…

  4. Hyvänen aika. En muista mistä tähän blogiin törmäsin, mutta luin saman tien taaksepäin vaikka kuinka paljon… Ja on muuten pitkään aikaan mielenkiintoisin blogi!! Luotsin ammatti on ihan tuntematon ja aika erikoinenkin, mahtavaa lukea ja katsella alusten kuvia. Jäin heti koukkuun 🙂 Niin ja luontokuvatkin on hienoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s