m/v Big Problem on matkalla Uuteenkaupunkiin. Tilanne on kriittinen, sillä laiva on 240 metriä pitkä ja syväyttä on yli 12 metriä. Turkkilainen kippari raapii hermostuneena kaljuaan ja tunnelma on käsin kosketeltava. Päästäänkö perille ilman pohjakosketusta? Luotsitkin ovat kyseisellä väylällä ensimmäistä kertaa. Onneksi vain virtuaalimaailmassa.

Kaasu ja jarru

Kävimme Turussa Aboa Maren simulaattorissa testaamassa Uudenkaupungin tulevan syväväylän mallia. Simulaattori on monimutkainen laitos. Pelkkä komentosilta ei riitä, vaan jokaisesta käytettävissä olevasta laivasta sekä väylästä on oltava matemaattinen malli, jotta simulaattori vastaa todellisuutta mahdollisimman hyvin. Se taas on tärkeää, jotta simulaattorissa voidaan kokeilla tuulirajoja tai määrittää suurinta mahdollista aluskokoa väylälle. Luotsien ammattitaitoa voidaan käyttää näinkin hyväksi. Meiltä kysytään mielipidettä mallinnuksen onnistumisesta ja mahdollisesta korjaustarpeesta.

 

Nyt tarkkana, viimeinen kurvi!

Ajamamme silta on identtinen Viking Gracen komentosillan kanssa (taas mä puhun Gracesta).

Oho! Onko matkustaja eksynyt komentosillalle?

Simulaattoriin saa erilaisia näkyvyys- ja tuuliolosuhteita. Laitevikojakin pystytään simuloimaan. Luotsit harjoittelevat harvoin ajettuja väyliä vuosittain simulaattorissa. Lisäksi viiden vuoden välein ohjauskirjoja uudistettaessa tai uusia kirjoja hankittaessa ajetaan simussa koe.

 

Rotti ja peräsinkulma. Näillä hallitaan käännösnopeutta.

On hienoa, että hankalia juttuja pääsee harjoittelemaan etukäteen. Voi myös kokeilla asioita, joita ei tulisi mieleenkään kokeilla oikeasti. Näin saadaan haettua turvalliset nopeudet, käännöksien aloituspaikat ja sen sellaiset kohdalleen. Isoilla laivoilla se on tarkkaa ja kaikissa laivoissa ei ole yhtä hienoja laitteita kuin Gracessa. Jos oikeassa elämässä menee mönkään, ei saa ottaa uusiksi. Simuun verrattuna se on kyllä kurjaa…

Jos simulaattori oli hieno, niin melkein vielä hienompi on uusittu funkkistyylinen talo, jossa simulaattori sijaitsee. Linnankiinteistön remontti vaikuttaa onnistuneelta, katsokaa vaikka näitä portaita.

 

Pure Art

 

2 kommenttia artikkeliin ”Virtuaaliluotsausta

  1. Hei,Olen päässyt kokeilemaan tuollaista simulaattoria Rauman amk:ssa. Yritin ohjata laivaa Rauman satamaan ja huoneessa olevat "matkustajat" alkoivat voida huonosti. Kyllä tekniikka on ihmeellistä.terv. perhepurjehtija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s