…kasta inte lotsar heller. Mutta jos niin pääsee tapahtumaan tai luotsi putoaa ilman, että joku heittää, on parempi olla valmistautunut. Kirjoitin joku aika sitten Meriturvasta ja turvallisuusharjoituksista siellä. Tuon harjoituksen lisäksi harjoittelemme lisäksi omalla kalustolla.

Uimataso

Merivesi on jo ihanan lämmintä, eli noin viisiasteista, joten oli mitä mainioin idea ruveta pulikoimaan meressä. Tekemisen riemu suorastaan huokui osallistujista. Parin tunnin teoriapläjäyksen jälkeen suuntasimme veneille tutustumaan vehkeisiin, joilla pudonneen pilotin saa mahdollisesti ongittua kuiville.

Olimme sen verran vellihousuja, että kuivapuvut vetäistiin päälle ennen uimatuokiota. Täytyy kehua, että tuotekehitystä on tapahtunut – nykyiset kuivapuvut ovat mukavia päällä ja niissä ei tunne itseään pakkopaitaan survotuksi virtahevoksi.

 

Tämä ei suinkaan ole miekkakaloja varten, vaan tällä on tarkoitus vinssata meressä räpiköivä pilotti kuiville. Aika puristava fiilis roikkua paukkuliiveistä meren ja taivaan välillä. Lisäksi harvemmin kauniilla ilmalla mereen pudotaan, joten pientä osumaa veneen kylkeen on odotettavissa paatin rullatessa.

Tätä viritystä kutsutaan nimellä Jason’s Cradle. Tarkoituksena on pyydystää hukkumiskuolemaa välttelevä vesiasiantuntija maton alapäähän ja sen jälkeen vinssata maton häntä ylös. Uhri pyörii maton muodostamassa kourussa ylöspäin kuin varraspaisti ikään. Pientä mustelmaa on odotettavissa tässäkin.

James Bondin veneessäkään ei ole yhtä paljon merestänostovärkkejä kuin meillä. Tuotekehittelyä on siis tehty, mutta totuus on kuitenkin, että mereen putoaminen ei ole leikin paikka. On aika haastavaa repiä satakiloisia ukkoja ylös merestä, vaikka olisi mitä apuvälineitä tarjolla. Purjeveneilijät voivat kokeilla puomilla. Itse asiassa parhaaksi välineeksi osoittautui köysi, jonka toisessa päässä on kelluke ja kiinnityshaka. Jos uhri saa sen itseensä kiinni, nostaminen onnistuu aika hyvin kahden miehen voimin.

 

Rankan harjoituksen jälkeen piti tietenkin pitää keho ravittuna. Pitää oikein mainostaa Ukin pursiseuran paviljonkia. Ruoka on mainiota ja paikka on hieno. Veneilijät, käykääpä tutustumassa!

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Pilot over board vol. 2

  1. Jälleen mielenkiintoista luettavaa tärkeästä aiheesta. Itse ei tule aina mietittyäkään sitä, että tosiaan merestä saattaa joutua nostamaan lähes satakiloisen aikuisen parikummentä kiloisen lapsen sijaan.

  2. Ajatteles vaikkapa veneilevää pariskuntaa lapsineen. Mies menee yli syrjän. Vaimon pitää saada paatti tarpeeksi lähelle ja onkia ukko kuiville. Onnistuuko? Miehille lisää syitä laittaa vaimot ohjaimiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s