VTT eli teknologian tutkimuskeskus pläjäytti uudella keksinnöllä. Kohta riittää, kun laivan kylkeä rapsuttaa vähän rakennekynnellä, niin se pyyhkäisee itsekseen Ameriikkaan. Ei tarvita merimiehiä, eikä kyytiin kiipeileviä luotseja. Jää kaikenlaista turhaa hässäystä pois, ohjelmoidaan reitit vaan kynteen ja baanalle.

Periaattessa tekniikka on ollut olemassa vähän brutaalimmassa muodossa jo pitkään. Viime yönäkin luotsailin sellaista laivaa, joka osaisi ajella periaatteessa yksikseen. Periaatteessa.

Toinen asia kokonaan on, kuka haluaisi päästää 25000 tonnia bensaa kurvailemaan kauniissa saaristossamme ilman, että sitä kukaan passaa päälle. Mitä, jos käy ”akuankat”, ja joku Amerikan päässä nojaa vähän väärään vipuun niin, että putoaa pelistä pois koko satellittisysteemit? Saattaa päätyä bensat Kansasin sijasta Kökariin, eikä niin kovin hallitustikaan.

En haluaisi kuulostaa uuden teknologian vastaiselta, koska en sitä ole. Päinvastoin, olen ”klik”-ihminen pahimmasta päästä. Ulkolämpötilakin tulee katsottua netistä, eikä siitä elohopeatangosta. Ja työssä on kyllä kovasti hyötyä uudenaikaisista aparaateista. Sen huomaa aina siinä vaiheessa, kun se karvalakkimallinen asiakas saapuu huonolla kelillä.

Tiettyä teknologiakriittisyyttä on syytä silti olla. Ainakin niin kauan, kun ne laitteet eivät ymmärrä käyttää tervettä harkintaa. Ykkösen ja nollan välille pitää vielä keksiä joku välimuoto. Aina syytetään ja kritisoidaan välillä sitä inhimillistä tekijää, mutta kyllä sillä on monta vaaratilannetta ja onnettomuutta estettykin. Ihan jo tällä rantavesistösektorilla, uskokaa pois!

 

10 kommenttia artikkeliin ”Uhkana rakennekynnet

  1. Jep. Stockholm Radion ja True Headingin yhteistyössä kehittämä SeaPilot. Löytyy AppStoresta ipadiin sekä iphoneen, sekä saatavilla myös windows 8:aan. Ihan loistava navigointisovellus, suosittelen.

  2. Onko sulla tainkellään tutullasi kokemusta WP:n kanssa? Venemessuilla lupasivat, että softa olisi valmis ennen kesää. Ei ollut ja jäi hankkimatta.

  3. Vaikka pidän itse myös paljon tekniikasta en kyllä minäkään uskaltaisi ihan pelkän sateliitin varaan laittaa. Minua pelottaa jo valmiiksi metrot ilman kuljettajaa, ja ne sentään menevät raiteella =D.

  4. Itse olen pohtinut joskus, että periaatteessa varmasti valtamerten ylitykset voisi olla teknisesti mahdollista suorittaa joko ilman miehistöä tai ainakin aivan minimimiehistöllä… sitten rannikkoa lähestyttäessä laivalle toimitettaisiin manöveeraus- ja töijäysmiehistö. Eiköhän näistä ainakin laskelmia varmasti ole jo tehty. Vaan kun se aluksen kunnossapito vaatii kuitenkin miestyövoimaa ja pitämällä se laivanpäällä koko ajan, minimoidaan huoltokatkot toiminnassa. Lisäksi tulee tietysti mahdolliset hätätapaukset, tulipalot yms.

    1. Teknisestihän se on mahdollista. Ainakin navigaatiopuoli. Mutterilaakso tuskin pysyisi käyttökunnossa paria viikkoa ilman henkilökuntaa. Käytännössä tuskin vielä pitkään aikaan. Tekniikka ei vielä voi korvata merimiestaitoa ja maalaisjärjen käyttöä.

      1. Teknokraatit ne aina aliarvioivat luonnon voimakkuuden… En kyllä jaksa uskoa, että vielä ensi vuosikymmenellä, ainakaan kaupallisessa käytössä, kokeet on asia erikseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s