leidaritJa taas se tapahtui. Hiippailin valokuvausliikkeeseen ostamaan linssinsuojusta (jota ei ollut), ja huomasin käveleväni ulos uusi (käytetty) objektiivi kamerassa. Nikkor Dx 18-105 mm VR ED on hänen nimensä. Muutamia kirjaimia ja numeroita jätin pois. Koska tapaan liikuskella näyttävissä merimaisemissa, olen pitkään miettinyt laajakulman hankintaa. Olen myös miettinyt noin 105 mm:n makron hankintaa. Ja lähes kaikkien muiden valokuvaukseen liittyvien rojujen hankintaa. Tämä nyt ei ole makro, mutta aika läheltä sillä pystyy kuvaamaan ja piirto on tarkkaa. VR ei tässä tapauksessa tarkoita lumentulosta kärsivää valtiollista kiskoyhtiötä, vaan kuvanvakainta. Se on ihan loistava peli hämäräkuvaajalle, en olisi uskonut, että käsivaralta voi kuvata  niin pitkällä valotusajalla suht’ tarkkoja kuvia.

Aina valokuvauksessa tolkutetaan, että mene lähelle. Sitten, kun menee, huomaa toisen puolen kuvauskohteesta jäävän ulos kuvasta. Siihen auttaa laajakulma. Omassa rungossani tuo laajakulmapää vastaa noin 76 asteen kuvakulmaa. Saa vaikka sinivalaan kuvattua parin metrin päästä. En ole kyllä yhtään nähnyt Saaristomerellä. Telepää, eli se zoomin toinen pääty, taas on hyvä vaikkapa muotokuvaukseen. Jos osaisi kuvata, malli piirtyisi kauniin terävänä, ja tausta upean sumeana. En ole ihan varma, että käykö näin, mutta aion kokeilla heti tilaisuuden tullen.

risu

Miksi ja milloin valokuvausroippeita pitää haalia lisää? Sanoisin, että silloin, kun ideat alkaa olla vähissä vanhalla kalustolla. Sateisena mustana syksynä ne tosin ovat muutenkin vähissä. Heti tuli kuitenkin mieleen, mitä kaikkea tällä linssillä voisi yrittää kuvata. Ainoa ongelma tässä on oikestaan se, että se linssinsuojus on edelleen ostamatta, enkä uskalla mennä Rajalan lähellekään. Reppuun mahtuva tripodi olisi nimittäin kiva.

Koska on liian myöhäistä kirjoittaa joulupukille?

11 kommenttia artikkeliin ”Jouluostoksia

 1. Tiedän tunteen. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että voisin ohjata palkkani suoraan Rajalaan 😀

 2. Tunnustaudun amatöörikuvaajaksi, Nikonin Järkkäri kameralla. Kyllä, kuulun juurikin siihen kategoriaan, että ”ois tosi hieno ottaa upeita kuvia, mutta” ja säädöt on mallia ”opettelen sitten ajan kanssa” -automaatilla mennään. On opasta vaikka joka lähtöön, mutta kun nää valotus jne jutut, ne pirulaiset ei aukea mulle. No, keväällä hommasin sigman telezoomilla varustetun objektiivin mallia 70-300,1:4-5.6 koska ensin ongelma tuolla rungon omalla objektiivilla oli, ettei pääse tarpeeksi kauas. No, nyt on sitten tuolla toisella, ettei pääse enää tarpeeks lähelle. Så, kan du några hjälpa mej?. Pitääks nyt mennä kauppaan, maksaa ultimate summa jostain tuon tyylisestä vimpaimesta, jotta nämä molemmat ongelmat tälläseltä torvelolta häviää. Eli, pääsee ottaan niin läheltä kuin sitten kaukaakin niitä kuvia. Alkaa reissuissa rypistyyn otta, vaihdella objektiivejä kaiken aikaa kun kamerasta loppuu (lue kuvaajan ymmärys ei riitä) teho =)
  Sulla on kyllä kivoja ja tarkkoja, hyviä kuvia.

  1. Hienoa, sulla on lähtökohdat kunnossa 😉 (Nikon)! Eli siis sulla on telen lisäksi kittilinssi (varmaan 18-55 tjsp)? Sulla on katettuna aika mukava alue kahdella objektiivilla. En ostaisi yhtään lisää, ennen kuin taidot karttuu. Noilla pärjää mukavasti. Sitten, kun pitää kuvailla hämärässä, muurahaisten takapuolta tai jotain muuta erikoista, on parempia (=kalliimpia) linssejä, mutta silloin ei riitä, että kamera on automaatilla. Aukko- ja valotusasiat pitää olla hanskassa.
   Itselläni on 35 mm kiinteä, sitten on halpa 70-300 tele, jota tuskin edes käytän ja nyt ostin 18-105 mm lähinnä tuon laajakulmapään takia, ja se toimii kompaktina ”yleislinssinä”, joka sopii tällaiselle reissaavalle…
   Suosittelen sulle piakkoin avattavaa Kuvakulmia -blogia, jossa on mukana myös mun blogikamu Norppa. Se on varmaan juuri sitä, mitä kaipaat. Sitä voi käydä fiilistelemässä jo Facebookissa http://www.facebook.com/kuvakulmia

   1. 😉 Samaa blogiahan miekii luen. Ja tota Norpan uutuutta oottelenkin kieli pitkällä.
    Mutta siis juu. kittilinssi on juurikin tuo 18-55. Ongelma on,että sisätiloissa ja no nyt kun ulos kattoo niin ei niin hyvässä valossa, kuvaa vaikka nyt koiraa istumassa sohvalla. Tele ei riitä. Ja Kitti on kiikun kaakun, Mutta murkun ahtereihin mulla on tottavie matkaa. 😀 Harkinnut jonkun kurssin käymistä, missä joku oikein kädestä pitäen neuvoisi,että kato näin. Epäilys on, että vetäjällä vois loppua usko meikäläiseen 😀

   2. Ööö… Siis miten ei riitä? Valo vai? Se on ongelma pitkillä putkilla. Jotta niillä tekee jotain kirkkaiden kesäpäivien ulkopuolella, pitää olla jo melko hinnakas tele. Vai zoomi ei riitä? Sitä en kyllä ihan niele, kun ajattelee kalustoasi. 18 mm alle aletaan jo lähestyä ns. kalansilmää, joka sitten ei enää sovellu ihan normaalikuvaamiseen, koska vääristymiä alkaa olla melkolailla.

    Ei siinä nyt oikeastaan ole kuin kolme perusjuttua opeteltavana:

    Aukko, mitä suurempi, sen enemmän valoa pääsee sisään ja sen hämärämmässä voit kuvata. Syväterävyys on suurella aukolla pieni, joten vain se kohde johon tarkennat, on terävä. Loput on kauniin sumeaa. Pienellä aukolla asiat on päin vastoin. Jotta asia olisi mahdollisimman hankala, suurella aukolla on pieni f-luku (vaikkapa 2), ja pienellä suuri (esim. 18).

    Valotusaika, lyhyt (esim. 1/4000) pysäyttää liikkeen ja pitkä (esim. 1/30) aiheuttaa liike-epäterävyyttä. Luonnollisesti lyhyellä valotusajalla valoa ehtii mennä kameraan vähemmän, ja suurella enemmän.

    Sitten on vielä se ISO-luku, eli herkkyys. Se kannattaa koittaa pitää mahdollisimman pienenä (alle 1600), muuten kuviin tulee ylimääräistä rakeisuutta. Pimeässä joutuu luonnollisesti pitämään isompaa herkkyyttä kuin valoisassa.

    Ota se kamerasi manuaali esiin, katso miten sen saa mittaamaan valotuksen yhdestä pisteestä ja räplää se päälle. Sen jälkeen laita manuaali päälle ja muuta aukkoa ja valotusaikaa. Katso, miten se vaikuttaa valotusmittariin. Jos löydän yhden hyvän ”apinasapluunan”, voin meilata sen sulle.

 3. Kirjeesi pukille myöhästyi auttamatta. Lahja oli jo hankittu, kun toiselta taholta tuli kirje, jonka perusteella ohjasit minut Rajalaan. Mutta tuleehan se uusi joulu kai ensi vuonna?

 4. Miten sen selittäis. Huone oli liian pieni kuvata isoo istuvaa koiraa sohvalla, ja koska tää idiootti ei tajunnu loitonnella tarpeeks vaan vaihdoin kittilinssiin lennossa niin… No, kuvat ei oo imartelevia :-):-):-)

 5. Moi, hankin oman Nikonin(D90) kärkeen Rajalasta Sigma 10-20 laajiksen noin vuosi sitten. Aivan mieleton lasi. Sen jälkeen olen linssiä vaihtanut vain muutaman kerran muotokuvia varten, mutta muuten koko vuosi Sigmalla. Suosittelen sitä, jos l a a j i s t a kaipaa. Tulee vaikka veneen myynti-ilmoitukseen kuvia aika avaran näköisistä sisätiloista..

  1. 10-20, eli siis meillä 15-25 on varmaan soiva peli. Olen ollut hurjan tyytyväinen tuohon 18-105:seenkin, vaikka kittilinssi onkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s