Moni sai pukilta uuden hienon järjestelmäkameran. Melkein yhtä moni käyttää sitä kuin pokkaria, jolloin 95 % kilttinä olon tuomasta palkinnosta jää hyödyntämättä. Ja tämä vain ja ainostaan sen takia, että ei viitsitä ottaa asioista selvää. Point and shoot on niin paljon helpompaa – painaa vaan nappia, ja tuloksena on rivi punasilmäisiä valkonaamoja tonttuhatut päässä. Surkeita kuvia, joita on maailman kovalevyt pullollaan.

P..ka kuva
Parempi kuva

Edellisen tarkoituksena ei ole väittää, että meikäläinen olisi jotenkin jalustalla valokuvauksen suhteen – eheii.. löytyy tuhannen miljoonaa blogia, jossa on hienompia kuvia. Yritän vaan sanoa, että se manuaali päälle kamerasta ja äkkiä! Ai miksi? No, koska ei se kamera tiedä, millaisen tunnelman tai valotuksen yritätte kuvaan saada. Se ei edes tiedä mitä kuvaatte, kunhan laskeskelee harmaasävyjään ja keskiarvojaan, ja yrittää saada aikaan siedettävän lopputuloksen.

Noin vuosi sitten en tiennyt mistään aukoista ja valotusajoista oikein mitään. Sain sitten ostettua hyvän kameran ja yritys-erehdys-uusi yritys-uusi erehdys -periaatteella ryhdyin tutkimaan asioita tarkemmin. Löytyi kokonainen uusi kiinnostava maailma, jossa ei koskaan tule valmiiksi, jos kliseisesti haluaa asian ilmaista.
Valokuvauksen keksijät ovat ovelasti kehittäneet joukon ensi näkemältä vaikeaselkoisia termejä, joilla saadaan rahvas karkoitettua jalon harrastuksen piiristä. Kun pääsee tämän ensimmäisen muurin yli -se ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin luulisi- manuaalin käyttö muuttuu jopa nopeammaksi ja helpommaksi tavaksi kuvata.
En ala tässä selittämään f-luvuista tai ev-arvoista mitään. Netti on valmiiksi pullollaan tietoa paljon viisaammista lähteistä. Sanonpahan vaan, että noin kolme asiaa pitää tehdä itselleen selväksi, ja sen jälkeen voikin keskittyä teknisten asioiden sijaan taiteelliseen puoleen, joka ei sitten taidakaan olla ihan niin yksinkertainen juttu…

 

4 kommenttia artikkeliin ”Joulun jälkipeli

  1. Se on just niin kuin sanoit! Itse kuvasin melkein kaksi vuotta automaatilla, ennen kuin oivalsin, että helmiä sioille osastolla ollaan, ellen ala opettelmaan kameran säätöjä. Nyt on M asento aktiivisesti käytössä, välillä ihan kohtalaisella menestyksellä, välillä vaatii todellakin lisää harjoittelua. Mutta periksi en anna =). Hyvää ja kuvauksellista vuotta 2014 sinulle ja perheellesi!

    1. Totta kai huonojen kuvien määrä kasvaa manuaalilla kuvatessa, mutta vastaavasti hyviä kuvia tulee myös. Kiitos! Sitä samaa itsellesi!

  2. Ollappa järkkäri isolla kennolla ja valovoimaisella linssillä. Pikkulapsikuvaus joulukortteja varten hämärässä joulukuussa ilman salamaa pokkarilla oli aavistuksen haastavaa. Onneksi iPhotossa saa muokattua kuvia helposti. Kaverilla on Canon järkkärissä kiinteällä polttovälillä F1.2 valovoimainen putki. Räpsii todella nättejä kuvia sisätiloissa ilman salamaa.

    1. Second hand pro järkkärirungot maksaa yllättävän vähän… Optiikka sen sijaan yllättävän paljon. Varsinkin mainitsemasi paremman valovoiman linssit.
      Jos järkkärillä kuvaat, varsinkin raweja, suosittelen hankkimaan Aperturen. Se on helppokäyttöinen ja tehokas ohjelma, joka pelaa iPhoton kanssa hyvin yhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s