Luen jonkun verrankin valokuvablogeja. Ihan tavallisten ihmisten blogeja, mutta myös superkuvaajien blogeja. Sellaisia, joissa on mielettömän hyviä valokuvia. Kun näkee todella hyvän kuvan, sitä rupeaa miettimään sen syntyä. Miten siihen on tullut idea? Oliko se pitkän suunnittelun tulos vai pieni oikea hetki, jolloin laukaisin painui pohjaan? Miten valo käy? Mistä kulmasta kuva on otettu? Onko se ”kuvattu uudelleen”, eli käsitelty kuvankäsittelyohjelmalla, vai tuliko siitä heti hyvä? Mietin myös rajausta. Mikä siinä on se juttu, joka tekee kuvasta hyvän?

Tekniset seikatkin ovat tärkeitä. On kiva, jos metadataa (kuvaan liittyvä tekninen informaatio) on näkyvillä. Voi katsoa, millä herkkyydellä, suljinajalla ja aukolla kuva on otettu. Näin voi ”pölliä” itselleen valokuvaustietämystä, ja kokeilla vastaavaa itsekin. Kameravalmistajien sivuilla olevat kuvat ovat tästä hyviä. Ei varmaan ole unohdettu mainita, millä kameralla ja linssillä on kuva otettu ja mitkä säädöt ovat olleet päällä.

Ajattelin olla sen verran valokuvaaja, että tästä lähtien lisään yhteen postauksessa olevaan kuvaan ”Tarina kuvan takana” -laatikon. Siinä kerron tilanteesta, jossa kuva on otettu. Lisään myös teknisen informaation, eli aukot ja muut. Pitäähän blogin kehittyä jotenkin. Ulkoiset puitteet on jo remontoitu, sisältöönkin pitää saada sopivasti uutta. Alkaa nyt.

M 1/20 f4 ISO 6400 18 mm


Tarina kuvan takana

Olin matkustajana laivassa kolleegani luotsatessa. Näin tarjoutui harvinainen mahdollisuus ottaa töijäyskuvia (eli niitä, kun rantaudutaan) Teknisesti kuva ei ole ihmeellinen, sillä herkkyys on pimeyden takia täysillä. Tärkeämpi huonontava tekijä teknisessä puolessa on kuitenkin se, että olin unohtanut tarkennuksen manuaalille. Tie valokuvaamisen luunkovaksi huippuammattilaiseksi on ohdakkeinen ja täynnä salakavalia miinoja. Onneksi osa kuvista osui edes sinne päin…

 

9 kommenttia artikkeliin ”Tarinat kuvien takana

 1. Hei kiva postausidea! Mä kuvaan aina niin fiilispohjalla, että mun kehityskohde on justs e teknisempi puoli, tekisi siis mullekin hyvää. Taidan varastaa idean, jos et pistä pahaksesi! 🙂

  Ja kiinnostava kuva kans!

 2. Kiitos Olli hauskoista ja mielenkiintoisista jutuista! Löysin blogisi vahingossa muutama päivä sitten surffatessani tietoa luotsauksesta. Parin illan aikana luin kaikki postauksesi ja ihastelin lukuisia kuvia. Kuvissa näkyi useita tuttujakin paikkoja ja paikkoja, joihin on päästävä joskus käymään. Olen perinteinen pokkari- tai kännykkäkuvaaja eli valokuvauksesta ei tiedä mitään, ainakaan vielä. Otan itse asiassa tosi vähän kuvia, kun ne ovat jostain syystä aina niin huonoja. Katsotaan miten kauan kestää näitä valokuvaukseen liittyviä postauksia lukiessa, ennen kuin minäkin löydän itseni Rajalasta… Pitäisi vaan aloittaa jollain valokuvausta for dummies -kurssilla. Mutta innolla siis jo odotan uusia juttuja luotsauksen kiehtovasta maailmasta!

  1. Hei Paula!

   Ei ole kirjoittajalle paljon parempaa palautetta kuin että joku on lukenut koko tuotannon. Kiitos!

   Suosittelen sinullekin Kuvakulmia-blogia, joka aloittaa pian. Luulen, että se voi olla mitä tarvitset. Valokuvaus on alkuunpääsyn jälkeen tosi mukava harrastus, tervetuloa mukaan!

   1. Kiitos vinkistä, tsekkaan tuon kuvakulmia-blogin. Kunhan se vain ei menisi yli hilseen.

 3. Hui, olin missannut uuden blogiosoitteesi. Tilanne korjattu ja linkitys toimii jälleen blogini ”blogeja joita seuraan”-listalla :-).
  Parhaimmat kuvat syntyvät ”mystisillä” hetkillä kun on lumoutunut hetken näkemäänsä 🙂

  1. Hyvä, että tuli korjattua. Voi olla, että jokunen lukija jäi pois uuden alustan myötä, mutta vastaavasti on tullut uusiakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s