…voimakasta tai erittäin voimakasta. No ei itseasiassa viimeaikaisten havaintojen perusteella enää ole. Havaintoja on sitä paitsi vaikea tehdä, sillä kaiken kattava sumu on vallannut ainakin läntiset merialueet. Hyvä kun näkee puoli metriä, eli tutkaan saakka. On siis palattu normaaliin talvisäähän (tuulee, sataa ja ottaa pattiin).

Tuo varoitus on aika yleinen radiossa talvella merisään yhteydessä. Kyse on ikävästä ja vaarallisesta ilmiöstä. Voimakkaimmillaan jäätäminen on silloin, kun ajellaan kovalla pakkasella sivuvastaiseen tai vastaiseen mereen ja meri on jäätön. Aallot murtuvat laivan keulaa vasten, ja niistä nousee ilmaan hienoa vesisumua, joka laskeutuessaan laivan pakkasella olevalle rungolle jäätyy saman tien. Pikku hiljaa kerros muodostuu paksummaksi ja paksummaksi.

Jokainen, joka on ottanut tuntumaa lumikolaan, tietää kuinka paljon jää ja lumi voi painaa. Jos ajatellaan, että laivaan kertyy vaikkapa kymmenen sentin kerros jäätä 50 x 10 m alueelle, tulee siitä ylimääräistä painoa jo vajaat 50 tonnia, eli rekka-autolastillisen verran. Asiaa pahentaa vielä se, että tuo paino kertyy aluksen yläosiin, jolloin aluksesta tulee kiikkerämpi. Erityisen huono tilanne on, jos jäätä kertyy kansilastiin, sillä kansilastissa aluksen vakavuus on jo valmiiksi heikompi. Lisäksi jää harvemmin tajuaa kertyä tasaisesti alukseen, ennemmin sitä tulee jommalle kummalle puolelle, jolloin laiva kallistuu.

Ja se jälkipyykki. Jos jää kertyykin nopeasti, sen poistaminen on työlästä ja vaatii aikaa. Kaikki sen tietävät, jotka ovat raapanneet auton ikkunaa. Oikein pahasti jäädytetyn laivan sulattelu voi kestää päiväkausia, vaikka kuinka hakataan ja höyryllä sulatetaan.

Luotsikutterikin jäätyy, niin kuin kuvista näkyy. Sen suunnittelussa on kuitenkin otettu talvi huomioon. Kutterin kaiteissa ja luotsiplatformissa kiertää lämmin vesi, joten ne pysyvät sulana ja näin ollen kulkeminen sujuu turvallisesti. Fönstereissä on niin ikään sähkölämmitys, joten siitä maisemien ihailu ei jää kiinni.

Tarina kuvan takana

Valitettavan harvoin itse on mahdollisuus saada luotsin otto- tai jättökuvia. Tässä laivassa se onnistui, sillä lastissa olevan laivan reelinki on samalla tasolla kutterin kanssa, joten kameran pystyi pitämään kaulassa. Päällikölle ollaan toivotettu hyvää matkaa ja luotsi on matkalla alas, jossa vene jo innokkaasti vartoo. Huomaa kesäisen sulat platformit veneessä, safety first!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s