Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on päättänyt, että suunnitelmissa olleet miehittämättömät laivat ovat liian vaarallisia, joten niiden kehittämisestä luovutaan. Koska merkittäviä kustannuspaineita merikuljetuksia kohtaan mm. rikkidirektiivin takia esiintyy, laivojen miehitysvaihtoehdoksi on tarjolla niin sanottu Navikoira, josta havainnekuva alla.

OOW

Suomalaiset kulkevat tässä asiassa kehityksen kärjessä, sillä Navikoira -sana on tunnettu ainakin Tampereella ja Pohjanmaalla jo kymmeniä vuosia. Ennen koirien laajamittaista käyttöönottoa on ratkaistava vielä useita ongelmia, kuten kuinka saada vahdissa oleva koira pysymään hereillä koko vahdin ajan. Dead man's alarmin sijaan on kehitteillä A cat in the neibourghood alarm.

Väsynyt vahtipäällikkö

Koulutus- ja praktiikkavaatimukset menevät niin ikään uusiksi, sillä nykyisten vaatimusten mukainen noin kymmenen vuotta on koirien elinikään suhteutettuna kohtuuton. Koulutuksen järjestäminen saattaa olla tavallisille koirakouluille liian kova pala, joten tarkoituksen soveltuvia merikoirakouluja ollaan perustamassa Helsinkiin ja ruotsinkielisille koirille Ahvenanmaalle.

Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

8 kommenttia artikkeliin ”Miehittämättömät laivat

  1. Haha, jos hereillä oloon keksitään keino, sitten pitää vain opettaa värisokeat navikoirat erottamaan punaiset ja vihreät tikut toisistaan. Tai voisikohan värit vaikka jättää ihan kokonaan pois ja merkata väylät hajumerkeillä? Kyllä melkein joka veneessä tänä päivänä jo on koira.

  2. Eipä tuohon muuta voi kuin todeta ”Oouuww!” Kiitos mukavasta aamun piristyksestä.

  3. Hihhiihii… Jos Laika-koira lensi avaruuteen, niin tottakai navikoira seilaa merillä – vaikka se on korkean koulutuksen vaativaa homaa, niin avaruuslentoon verrattuna se on kuitenkin nakinpala.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s