Kuva O. Heinilä

Vanha työmaani Saimaan kanava se avattiin taas liikenteelle talviunien jälkeen. Siitäpä tuli mieleen juttu, jonka meinasin kertoa työkavereille tässä alkuöisen luotsauksen jälkimainingeissa. Enpä kerrokaan, vaan laitan sen tänne.

Aikoinaan oli Kristina Brahe laivassa kipparina Kurjen Pekka, jonka monet Saimaa-piireistä muistavat. Siihen aikaan kanavassa uitettiin tukkilauttoja, ja Brahea vastaan oli tulossa hinaaja Helmi lautan kanssa. Pekka halusi tietää, miltä puolelta lautta ohitettaisiin, ja kutsui hinaajaa radiopuhelimella.

-”Hinaaja Helmi, tässä Kristina Brahe, kummalta puolelta sopii ohittaa?”

Hetken hiljaisuuden jälkeen kuului vastaus.

-”No ruahe, tiällä Helemi Orvokki. Onhanse niinnii, että tämmösellä rupukalla kun reteliä ruttuun rettuuttaa, ni suapihan sitä männä kummalta puolelta tahtojaan.”

”Suomenna.” Oli Pekka tuumannut Savon mailta kotoisin olevalta ruorimiehelleen.

Voi olla, että nykymerenkulussa ilmaukset ovat täsmällisempiä, mutta elävyys on kyllä hieman kärsinyt. Täytynee tänä kesänä pistäytyä vaikka Savonlinnassa höyrylaivaristeilyllä, jospa sitä tavoittaisi palasen katoavaa kansanperinnettä.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Saimaan kaanaavalla juu…

  1. Eikös Kurki Pekka silti itsekin hyvin ymmärtänyt savonkieltä? Mutta ehkä oli parasta varmistaa, että ruorimieskin ymmärsi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s