Boarding

Tuli hyviä kysymyksiä luotsausprosessista ja sen hoitamisesta käytännössä. Joskus purjelaiva-aikaanhan luotsipaikkaa lähestyvä alus nosti tietynlaisen lipun salkoon halutessaan luotsin. Nykyään se ei välttämättä riitä, vaan tiettyjä ennakkotoimia vaaditaan.

Jokaisella Suomessa vierailevalla aluksella on täällä laiva-asiamies eli agentti, joka hoitaa aluksen paperisotaa muun muassa tullin ja muiden viranomaisten suhteen. Agentti hoitaa yhteyksiä myös satamiin ja järjestää alukselle luotsin, jos se sitä on velvollinen käyttämään.

Finnpilotilla on oma luotsinvälitys (on hyvä, että luotseistakin joku välittää), jota kutsutaan nimellä Fokka. Fokka päivystää 24/7. Agentti ilmoittaa Fokkaan ennakkotiedot saapuvasta/lähtevästä aluksesta, jolloin se ilmestyy järjestelmään nimeltä Pilotweb. Pilotwebiä voi rajoitetusti tarkastella kuka vaan osoitteessa finnpilot.fi. Sitovan luotsintilauksen agentti tekee mereltä kolme tuntia ennen ja satamasta kaksi tuntia ennen. Fokka vastaanottaa tilauksen ja lähettää keikalle vuorossa olevan luotsin.

Näin siis teoriassa pähkinänkuoressa. Käytännössä joudutaan monta kertaa miettimään kuviot uusiksi, koska esim. sääolot aiheuttavat muutoksia ennakkoaikoihin, matkat luotsipaikoille eivät aina ole itsestäänselvyyksiä ja luotsejakin on käytössä rajallinen määrä. Yli 99 %:sesti luotsi on kuitenkin ajallaan siellä, missä pitääkin.

Itse luotsiin alus on yhteydessä vasta hieman ennen luotsauksen alkua. Mereltä päin tuleville aluksille luotsi antaa toimintaohjeet VHF-radiolla. Tähän kuuluu esim. mille puolelle luotsileidarit viritellään, paljonko pidetään vauhtia luotsinoton aikana ja pitääkö tehdä leetä, eli kääntää johonkin suuntaan, ettei pilottiparan kalsarit kastu aallokon ansiosta.

Tässä part 1 dokumentista ”Onnistunut luotsausprosessi, ja sen edellytykset – kommunikoinnin välttämättömyys hyvän asiakaspalvelun osana”. Pysy kanavalla, lisää seuraa.

Minä menen nyt Turkuun.

4 kommenttia artikkeliin ”Luotsausteoriaa, osa 1

  1. Kiitos, että aloitit heti! Mutta milloinkas alus on velvollinen käyttämään luotsia?

    1. Luotsinkäyttövelvollisuudesta määrätään valtioneuvoston asetuksessa 10.3.2011/246.

      Luotsinkäyttövelvollisuus on aluksella tai alus- tai hinausyhdistelmällä, joka:
      1) kuljettaa irtolastina öljyä, nesteytettyä kaasua, haitallisia nestemäisiä aineita tai vaarallista kiinteää irtolastia;
      2) kuljettaa INF-lastia; tai
      3) on suurimmalta pituudeltaan yli 70 metriä tai suurimmalta leveydeltään yli 14 metriä tai suurimmalta sallitulta kesälastisyväykseltään suolaisessa vedessä yli 4,5 metriä liikennöidessään Suomen aluevesillä ja on suurimmalta pituudeltaan yli 25 metriä Saimaan vesialueella tai Saimaan kanavalla.

  2. Valaisetko vielä vähän sitä, millä saa luotsivapautuksen, siis yllä mainittujen mittojen lisäksi. Muistelen vaan, että Suomessa ei otettu luotsia, vaikka Kanaalissa kyllä, kun mentiin Ranskaan ja Englantiin.

    1. Tietylle väylälle voi suorittaa linjaluotsin tutkinnon, jos kasassa on riittävä määrä harjoittelumatkoja. Tällöin luotsia ei tarvitse käyttää. Pienemmille aluksille kokenut päällikkö voi saada myös yleisvapautuksen, jolloin väyläkohtaista tutkintoa ei tarvita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s