Merenkulkijoiden englanninkielessä on loistava termi, joka tarkoittaa ”lähitulevaisuudessa”. Tarkkaa aikaa on mahdoton määritellä, mutta se on enemmän ennemmin kuin myöhemmin. Ei puolen tunnin päästä, ennenminkin se osuu ajanjaksoon 2-15 minuuttia. Termin nimi on ”faifminits”.

Kaikki on aina ”faifminits”. Kun laivan koneet startataan, ne on ”ready in faifminits”. Samoin gangway saadaan ylös tai kippari tulee ”in faifminits”. Voisi tietysti käyttää termiä ”soon”, mutta se jättää vähän nälkäiseksi. Pitäisi tietää vähän tarkemmin. Tähän ”faifminits” on loistava. Voi halutessaan kuvitella, että viiden minuutin päästä, vaikka kaikki tietää, ettei se pidä paikkaansa.

Suomeksi se ei toimi yhtään. Jos suomalaiselle sanoo viisi minuuttia, se on viisi minuuttia. Kuuden minuutin päästä on jo hermot riekaleina. Valehteli mokoma!

Finessi on sitten ”tuuminits”. Se tarkoittaa ihan heti. Yleensä ”tuuminits” on noin kymmenen sekuntia. ”Tuuminitsillä” saa kärsimättömämminkin luotsin rauhoitettua. Otsasuoni vetäytyy takaisin paikalleen ja puna naamalla laskee. Kokenut kippari iskee ”tuuminitsillä”, jos ”faifminits” on livahtanut pitkäksi.

Kaikki on aina helpompaa, kun tietää termien oikean merkityksen. Kysykää vaikka poliitikoilta.

4 kommenttia artikkeliin ”5 min

  1. Aika on suhteellinen käsite. Suosikkini on italialaisten käyttämä ”mezz’oretta” eli ”pieni puolituntinen” – löysä lupaus siitä että johonkin asiaan ehkä on tartuttu ja tuloksia syntyy, niin, kahdenkymmenen minuutin tai kahdenkymmenen tunnin päästä.

  2. Tulipa luettua mielenkiintoinen blogisi alusta alkaen tähän päivään asti. On myös hyvin miellyttävä silmille kuvineen ja ulkoasuineen, kiitos että olet jakanut juttujasi. Herkullisimpia juttuja on mielestäni ollut nämä kulttuurien väliset vuorovaikutukset. Mainio ”Kofii mister pailöt?” sopisi hyvin blogin vaihtoehtoiseksi otsikoksi. Jotenkin sympaattinen ja mukava lausahdus.

    Jos saa juttutoiveen vielä heittää, niin kiinnostaisi kovasti nuo brygan mittaristot ja nippelit nappeineen. Varmaan googlellakin näitä löytyisi, mutta luulen että vähän ymmärrys silti jäisi vajaaksi. Eli mitä mittareita löytyy, mitkä ovat oleellisimmat tiedot luotsatessa ja vaikka noin muutenkin merenkulussa sekä mitä kaikkea voi sieltä hallita. Onko uudemmissa laivoissa jotain merkittävää toiminnallisuutta brygalla, jota ei vanhemmista löydy? Joka laiva tietysti omanlaisensa noilta osin, kuten yhdessä jutussa hieman kerroitkin. Useammankin kirjoituksen näistä varmaan saisi.

    1. Et ole eka, joka on toivonut kyseistä juttua. Meikäläisen kiireistä ja lomista se on kiikastanut, mutta pitää yrittää saada sellainen tehtyä. Kiva, kun olet viihtynyt blogin parissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s