…takavuosina tavoiteltiin aina radiossa jotakuta, joka reissasi jossain päin Suomea. No nykyään on kaikki kommunikaatiovälineet, mutta ei se reissaamista ole vähentänyt – päin vastoin.

 

Aika usein laivan kipparit kyselevät, että mitäs meinaat puuhailla, kun jäät laivasta pois. Sitten pääseekin selittämään logistiikkakuvioita. Meillä Saaristomerellä on varmaankin haastavin ympäristö Suomessa matkustamisen suhteen. Alue on suuri ja luotsipaikkoja on paljon. Luotseja taas nykyisin aika vähän. Reissaamiseen tuhrautuu helposti leijonanosa työpäivästä, joten turhia liikkeitä ei viitsisi tehdä.

13731500_871138393030729_3983189516050199347_n
Kesäaamun rauhaa matkan varrella. Kökar klo 06.15

Saamme ennakkotiedot laivaliikenteestä laivojen agenttien kautta ja sitten luotsinvälityksen kanssa yhdessä mietitään, mitä kannattaisi tehdä. Yleensä huomataksemme parin tunnin päästä, että pieleen meni ja ukot ovat väärässä paikassa… Muuttuvia tekijöitä on tosi paljon: säätila, viivästykset lastauksessa/purkauksessa, muuttuneet orderit… Kaikki vaikuttaa laivojen tulemisiin ja menemisiin. Meillä on käytettävissä vain rajattu määrä työtunteja vuorokaudessa, jotta varmistetaan riittävä lepo. Meidän alueella lyhyin matka luotsipaikalle kestää 45 minuuttia ja pisin 7 tuntia edellyttäen, että aikataulut sopivat. Lisäksi eri luotseilla on erilaiset ohjauskirjat, eli kaikki eivät voi luotsata kaikilla väylillä.

No miten se matka sitten luotsaamaan sujuu? Itselläni taitaa olla hevonen ainoa peli, jolla en ole vielä laivaan mennyt. Plakkarissa on muun muassa luotsikutteri, nopea luotsivene, firman henkilöauto, taksi, agentin mahorkankäryinen Lada 1200 L, lentokone, helikopteri, hydrokopteri, moottorikelkka (talvella kannattaa muuten käyttää pitkiä kalsareita), työkaverin vene, ruotsinlaiva, bussi, juna, polkupyörä ja yhteysalus, jossa parhaillaakin istun aikaa tappamassa.

vessel-3

Mitä kautta se matka käy? Joskus kannattaa tehdä Kolumbukset, eli lähteä länteen, niin päätyy itään. Vai miten se nyt oli? Taitaa Finnpilotin matkustusohje sanoa, että pitää käyttää tarkoituksenmukaisinta (ja edullista) kulkuneuvoa matkan luonne ja lepoajat huomioiden. Tällä reissulla edellä mainittu kaava on seuraava: luotsaus Turku-Utö, lepo saaressa, kuljetus luotsiveneellä Utö-Kökar, yhteysalus Kökar-Långnäs, kutterikuskin Hiace Långnäs-Mariehamn, luotsikutteri Mariehamn-Marhällan, luotsaus Marhällan-Färjsund, taksi Färjsund-Mariehamn, jossa lepo. Huomenna laiva ulos Färjsund-Nyhamn, jonka jälkeen paluun suunnittelua mantereelle.

Ei se nyt niin hankalaa kuitenkaan ole, vaikka mielenkiintoiselta varmaan kuulostaa. Saarihyppelyä, sellainen termihän on lanseerattu Kreikassakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s