Liittyy se itse asiassa Ruotsiinkin. Pitää ehkä avata hieman.

Saimme vieraita Norjasta. Paikallinen organisaatio halusi tutustua PPU-projektiimme, jossa olen ollut mukana. PPU tulee sanoista Portable Pilot Unit eli meidän tapauksessa iPad, jossa on ammattikäyttöön tarkoitettu karttasofta ja eräitä muita luotsauksen tukitoimintoja mukana. Halusin demonstroida laitetta käytännössä, joten piti tunkea Helsingin luotsin mukaan luotsausmatkalle.

Viking Linen chartraama HSC Express ajelisi koko illan harjoitusmatkoja luotsivapautusta varten Eteläsataman ja Harmajan välillä. Sinne siis! Kysely vetämään: pääsisikö mukaan? Välkommen, sanoivat.

Ajeltiin siinä sitten edestakaisin kollegan luotsatessa ja miehistön treenatessa. Me turistit räpläsimme laitettamme. Nälkähän siinä sitten ennen pitkää tuli, eikä mukana ollut keittiöväkeä. Mukana ollut aluksen ruotsalainen omistaja keksi, että jos tilattaisiin pizzaa laiturille.

No helkkari, varför inte. Kotipizzan sivut esiin. Ensimmäinen kompastuskivi, ne ei ole kuin suomeksi. Meny tosin löytyi på svenska. Konsultoin tilausprosessia, koska sapuskat piti saada maksettua verkkokaupassa, joka oli vaan suomeksi. Osoite…ööö…käykö koordinaatit? Ei käyneet, keksittiin joku katu Katajanokalta. Viimein oli kaikki kapritsioosat ja muut ladottu sisään… eiku sätt till tre kebaber. Mikä majoneesi? Tuleeko kuitupohjalla? Ihan kuin olisi pikkujouluja viettävältä duuniporukalta yrittänyt tiedustella juomatilausta saunaosastolle…

Sitten maksamaan kaiken väännön jälkeen. Fan! Svenskalainen MasterCard ei kelpaakaan. Kauhea nälkä ja ei vaan toimi. Voisiko Mr Pilot ehkä käyttää omaa korttiaan, jos saa käteistä laivan  kassakaapista vastaavan summan? No kyllähän se käy, mitä sitä ei asiakkaan eteen tekisi. Pitää vaan keksiä, että millä selittää vaimolle Visa-laskun, jossa on kahdellasadalla pizzaa… Luotsatessa tuli nälkä…

Harmajan kohdalla ympäri ja kokka kohisten kohti Eteläsatamaa, jossa pizzalähetti toivottavasti odottaa. Sitten soi ruotsalaisen puhelin. Pizzapaja calling.

-Mihin ne pizzat pitää oikein toimittaa? Onko teillä joku vene?

-Ei ei. Ei vene. Laiva, lautta. Tullaan kohta laivalla. Iso punainen. Kyljessä lukee Viking Line. Ei jouda odottelemaan, meillä on kiire merelle, katsokaa, että tuotte ajoissa.

Aprillipäivän läheisyydestä huolimatta pizzat tuli perille. Kaikkea sitä vaan joutuu. Pelkkä väylän hallinta ei nykyisessä hektisessä maailmassa enää riitä.

7 kommenttia artikkeliin ”Mitä, jos tilaa pizzaa kesken luotsauksen ja miten se liittyy Norjaan?

 1. Kiitos tästä tarinasta. Tulipa hyvä mieli. Piti lukea kotona ihan ääneen perheelle. Nälkäinen keksii kyllä keinot… 🙂

 2. Moikka, En tiedä onko asiallista kysyä tätä blogisassi, mutta kysyn kuitenkin. Suosittelisitko merikapteenin alaa ja alan opintojen aloittamista juuri valmistuneelle ylioppilaalle, jolla on kova hinku merelle ja korkea motivaatio merikapteeniksi. Minua myös kiinnostaa, että onko alalle järkeä nykyään kouluttautua ja onko allala töitä Suomessa/pohjoismaissa ja minkälaiset ovat alan tulevaisuuden näkymät? Onko alallla vielä työpaikkoja vielä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Onko automaatiikka kuinka suuri uhka alalle? Luotsin hommat myös kiinnostavat, ymmärtääkseni luotseilta vaaditaan kuitenkin mittavaa työkokemusta. Mikä oli sinun reittisi luotsiksi?

  T. Verneri Hokkanen

  1. Moi!
   Tietenkin voi kysyä.
   Kuulostan yhtä typerältä kuin minua edeltävä sukupolvi sanoessani, että järjellä ajateltuna kannattaa hommata joku muu ura. Helpolla ei tule merellä pääsemään. Älä kuitenkaan anna järkipuheiden olla tavoitteittesi tiellä, vaan tee kuten hyvältä tuntuu.
   Merenkulkualalla ollaan globaalisti yhteisellä työmarkkinalla, ja se vaikuttaa palkkatasoon varsinkin uran alussa. Rahan perässä ei kannata ruveta. Lisäksi pitää hyväksyä pitkät poissaolot kotoa ja offline-tila, mikä toisaalta tekee hyvää.
   Alalla on varmasti työpaikkoja myös tulevaisuudessa, ehkä jopa miellyttävämmässä muodossa. Automatiikka ei poista ihmisen tarvetta kokonaan.
   Luotsilta vaaditaan vahvaa työkokemusta ja mielellään kokemusta aluksen päällikkönä. Muodollinen vaatimus on merikapteenin pätevyyskirja. Oma reittini oli vahva kokemus Suomen rannikosta ja Saimaasta, jossa aloitin niin kuin suuri osa uusista luotseista nykyään.
   Tsemppiä ammatinvalintaan, tee itsellesi hyvä ratkaisu!

   Olli

   1. Kiitokset ripeästä vastauksesta ja avartavasta kommentista. Itselläni olisi opiskelupaikka Kotkan Xamk:iin merikapteeniksi, tosin minun pitäisi vielä hyväksyä opiskelupaikka.

    Minulla olisi vielä kaksi tarkentavaa kysymysta. Mitä tarkoitit kun sanoit ”Helpolla ei tule merellä pääsemään.” ymmärtääkseni saan suoraan ’pätevät merikapteenin’ paperit, tosin laivan hierarkiassa pitää nousta vielä työkokemuksen kautta merikapteeniksi, eikö? vai tarkoititko, että ylipäätänsä merelle on vaikea päästä koulutuksesta huolimatta?
    Olen myös menossa kesällä Upinniemeen asepalvelukseen, jonka tulen suorittamaan osittain laivapalveluksessa, mitä epäilet antaako puollustusvoimien laivalla palvellu realistisen kuvan edes jossain muodossa laivalla työskentelystä vai eikö?
    PS. Todella hyvä ja hauska blogi. Kuvasi ovat myös hienoja ja näyttäviä.

    Verneri Hokkanen

   2. Noo, sitä vaan joskus mietti säitä ja tosielämän big brotheria ja sen sellaista ja suhteutti sen siihen, mikä työpaikka normaalisti on… Kyllä merelle pääsee, ei siinä ole ongelmaa. Saat merikapteenin pätevyyden, kun keräät 36 kk praktiikkaa perämiehenä, eli 1:1 vuorottelulla 6 vuotta, joten aika pitkäjänteisestä toiminnasta on kyse. Tutkinnon saa tietty suoritettua 4 vuodessa. Itsellä meni sellainen 13 vuotta aloituksesta, ennen kuin oli merikapteenin pätevyyskirja kou
    En ole ollut laivastossa, joten en osaa sanoa, miten hyvin se vastaa kauppalaivastoa. Eroa on varmasti.

   3. Kiitokset avartavista vastauksista. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s