Mua oikeastaan ärsyttää itseänikin kirjoitella tällaista. En yleisesti koe olevani vastarannan kiiski, menneisyyteen takertuja tai muutosvastarinnan airut numero 1 oikein missään asiassa. Päinvastoin: innostun uudesta ja tykkään kokeilla kaikenlaista.

Nyt on kuitenkin niin paljon hehkutusta liikkeellä digitalisaatiosta ja siitä, kuinka se tulee mullistamaan vaikkapa liikenteen. Toivon todella, että se mullistaa sen hyvällä tavalla, mutta mahdollisuudet ei toivottavaan mullistukseenkin ovat valitettavan suuret.

Tähän mennessä nimittäin Artificial Intelligencen näytöt tosielämässä ovat mielestäni melko kökköjä Siri -tasoisia tuotoksia, joihin tuskastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun niitä pitäisi oikeasti hyödyntää. Ollaan siis hyvin alkutaipaleella koneälyn kehityksessä. Tätä taustaa vasten innostus saada ”älyliikenne” käyttöön mahdollisimman nopealla aikataululla on suorastaan pelottavaa. Mitä se oikeasti edes tarkoittaa? Mitä eroa on sillä, että kuskaan pojan lätkätreeneihin älyllisesti tai älyttömästi? Tarkoitetaanko sillä jo olemassa olevan anturidatan välittämistä automaattisesti vaikkapa autoon? Mitä se vaikuttaa lopputulokseen? Tai mihinkään? Kuulen jo korvissani selitykset ”sulla on tää android-auto, ni se ei pelaa nyt tän kanssa, kun et oo päivittänyt vatatasauspököä ja virusturvan lisenssi on vanhentunut”. Ajattele Sodankylää ja älyliikennettä samassa lauseessa. Ei Espoota.

Nyt on parhaat ajat selvittää itselleen, mitkä ovat oikeasti käytännön vaatimukset. Mene vaikkapa Raumalle Rihtniemen nokkaan illalla ja katso merelle. Siellä puhaltaa parikymppiä ja aallot on nelimetrisiä. Kaikki, mitä näet ja kuulet, vaikuttaa älylaivaan samalla lailla kuin älyttömään laivaan. Yksikään ihmisen kehittämä sovellus ei poista sitä tosiseikkaa.

Minua ei pelota kehitys, vaan se että teknologiahypen pauloissa tehdään hätäisiä ratkaisuja, joiden seurauksena menetetään vaikkapa ihmishenkiä tai aiheutetaan vahinkoa ympäristölle, koska ei tiedetty tai tultu ajatelleeksi jotakin tiettyä, jonka joku olisi tiennyt, jos olisi älytty kysyä.

Otetaan kehitystyöstä ne hyvät asiat, kokeillaan niitä ihan rauhassa käytännössä perinteisemmän tekniikan rinnalla ja annetaan kokemuksen näyttää, mikä on oikeasti älykästä.

Toivoo hän ja lähtee kiipeilemään köysitikkaille ver 1.0. Syksy on ihmisen parasta aikaa.

4 kommenttia artikkeliin ”Negaatioita 2

  1. Älyliikenne on niin laaja käsite ja jokainen käyttäjä peilaa sen oman tietämyksensä kautta. Jollekulle älyliikenne tarkoittaa puhelimen appia, jossa näkyy reaaliajassa missä se, jo 10 min myöhässä oleva bussi oikein on. Toiselle älyliikenne tarkoittaa yhteensovitettuja kyytejä perämettästä kylille, hyödyntäen jotain sovellusta. Joillekin itseajavia autoja, tai laivoja. Toivoisin, että liikenteessä olis aina äly mukana.

    1. Siksipä sen huoleton käyttö määrittelemättömiin tarkoituksiin huolettaa. Esimerkiksi mainostettu älyväylien tuottama reaaliaikainen vedenkorkeustiedon ja merenpohjan 3d mallin yhdistäminen, jotta saataisiin tiettynä hetkenä enemmän lastia on suurinta kukkua ikinä. Ainakin käytettyyn rahamäärään nähden, jos halutaan tiedon olevan luotettavaa. Laivan lastausta rajoittaa pääsääntöisesti ihan muut tekijät kuin merkittävämpien satamiemme kulkusyväys ja vedenkorkeuden vaihtelut niillä. #pitäsköhänruvetakonsultiksi Viimeksi mainittu toiveesi on oleellinen.

  2. Mahdoitkohan olla eilen kuulolla, kun Yle Puheessa oli juttua ”Tulevaisuuden aavelaivoista” (https://areena.yle.fi/1-4261581). Ihan mielenkiintoista pohdintaa, mutta äkkiseltään tuntuu että tekniikka sopisi paremmin valtamerillä seilaaviin aluksiin, kuin meillä Saaristomeren ränneissä suhaileviin matkustaja-aluksiin. #noinniinkuomastamielestä

    1. En ollut, mutta huomasin linkin ja pitääpä kuunnella.
      Vaikea sanoa tekniikan sopivuudesta. Kokonaisuus on monimutkainen, ja luulen että kehitys poikii aluksi yksittäisiä teknisiä innovaatioita, jotka tulevat olemaan perinteisen merenkulun tukena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s