Hei taas.

Toivottavasti ette kyllästy, kun olen jatkuvasti äänessä.

Onkohan siitä nyt jo monta vuotta, kun päätettiin olla digitalisaation edelläkävijöitä ja ihan maailman kärjessä kaikissa älykkäissä asioissa? Viisi viiva kymmenen ehkä.

Se on sinänsä hieno juttu, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Päinvastoin, keksisi joku jotain, ettei tarvitsisi mennä jäiselle laivankyljelle hortoilemaan… Mutta… Miten se tähän mennessä näkyy ruohonjuuritason arjessa? Vastaus: ei oikein millään tavalla. Edelleen veivataan ruoria ja pulistaan ulalla asioita, jotka kaikki jo valmiiksi tietää muutenkin. Ja kiistellään, että millä kielellä ne kaikkien jo tietämät asiat tulisi kailottaa julki. Muutamia internetpohjaisia työkaluja on tullut, jotka sinänsä ovat hyviä, mutta eivät maailmaa mullistavia keksintöjä.

Mikä siis neuvoksi? Miksi meillä Suomessa ei oikein tapahdu? Meillä on kyllä paljon kunnianhimoisia kehityshankkeita. Muuallakin kuin merenkulussa. Liikenne palveluna jiiänee jiiänee…

Hankkeissa nyt vaan kestää, sanotaan. Mutta eihän se voi vaan niin olla, että jotain asiaa väännetään vuositolkulla ja sitten kun lopulta jotain tulee ulos, se on valmiiksi jo vanhentunutta, jos alunperinkään oli asian ytimessä.

Minusta, siis vain ja ainoastaan minusta, me haukkailemme niin suuria paloja kakusta, että sinänsä loistavat jutut tukehtuvat sen kymmeneentuhanteen käytännön pikkuasiaan, jotka ensin pitäisi ratkaista.

Ei tule esimerkiksi mitään autonomista merenkulkua suuressa mittakaavassa, ennen kuin ratkaistaan, kuinka estetään radiosignaalihäirintä, miten järjestetään alusten päivittäinen huolto, miten päästään IMO:n 164 jäsenvaltion kanssa yksimielisyyteen regulaatiosta ja ennen kaikkea, missä on business case laivanvarustajille. Noin niin kuin muutamia asioita mainitakseni. Se asia ei muuksi muutu, vaikka joku laiva jossain ajelisi kahden terminaalin väliä itsestään tai tehtäisiin onnistunut kokeilu suljetulla merialueella.

Mitä jos lähdettäisi toisesta päästä liikkeelle? Kysyttäisiin niiltä, jotka konkreettisesti tekevät, että mikä nykytekniikan mahdollistama asia auttaisi ja helpottaisi työntekoa. Ratkaistaisiin niitä pikkujuttuja, joista vähitellen muodostuu isompi kokonaisuus.

Ihan heti tulee pikkujuttuja mieleen, joilla parannettaisiin lähes ilmaiseksi merenkulun turvallisuutta huomattavissa määrin. Ne ei kyllä ole kovin seksikkäitä, joten ei niistä juhlapuheita oikein saa aikaiseksi. Näinkö kelpaisivat Twitteriinkään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kehittämättömyydessänsä

  1. Juujuu, kysely on työn alla…
    Se nyt ottaa kuitenkin vähän aikaa 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s